Europower-Partner---Rosa-1
logo-black

    Fornybarløsninger ligger klare. Hvorfor stopper oppskaleringen?

    Annonsørinnhold fra NTNU Energi
    9. januar, 2024

    Skal vi nå mål om nullutslipp innen 2050 kreves en omfattende omstilling av energisystemet. Mange av teknologiene og løsningene vi trenger ligger klare, men utviklingen – på tross av store investeringer og villige aktører – har saknet i de fleste sektorer. Nå inviterer NTNU til energiomstillingskonferanse for å ta et skarpt blikk på utfordringene med oppskalering av fornybare løsninger.

     

    Villig, men ikke i stand?

    Energiomstillingen representerer endring for store deler av samfunnet og enorme muligheter for industrier som disponerer energi og naturressurser. Omstillingen vil kreve tusener av nye arbeidstakere med fersk kompetanse, som skal ta i bruk nytt utstyr og materiell. Markeder må utvikles og sirkulære verdikjeder må opprettes. Samtidig skal vi navigerer balansen med biologisk mangfold, natur, tradisjon og menneskelige behov.

     

    Mange elementer er involvert i skaleringen, men ting som robust infrastruktur vet vi at vi mestrer, og mye av matten har vi fått til å gå opp. Dette har vi allerede bevist gjennom utallige utviklingsprosjekter og eksisterende virksomhet. Så, hvorfor stopper vi må målstreken? Er vi ikke i stand til å gjennomføre?

     

    Barrierene varierer

    Barrierene som hindrer skalering, og løsningene vi trenger, vil variere mellom bedrifter, teknologi, og fra prosjekt til prosjekt. Skaleringen av modne fornybarløsninger, som vindkraft på land, har andre utfordringer enn ferskere teknologier, som andregenerasjons bio-drivstoff. Å skalere etterspørsel, for eksempel for blått hydrogen, vil være annerledes enn oppskaleringen av produksjon.

     

    På en hånd virker tanken om varierte barrierer formidabelt, og med tanke på klimaendringene, skremmende. På den andre, så kan kartleggingen av barrierene hjelpe oss avdekke mønster og identifisere de beste strategiene for veien videre.

    Andreas Bjelland Eriksen holder foredrag på konferansen i 2023_foto-Sandra-Skillingsaas

    Andreas Bjelland Eriksen holder foredrag på konferansen i 2023. Foto: Sandra Skillingsaas

    ekspertpanel_foto-Sandra-Skillingsaas

    Foredragsholdere på NTNU Energy Transition konferansen må svare på spørsmål fra et panel med utvalgte eksperter. Foto: Sandra Skillingsaas

     

    En møteplass for tverrfaglig diskusjon

    For å undersøke barrierene har forskere fra NTNU og andre forskningsinstitusjoner i samarbeid med representanter fra industrien kommet fram til tre hovedsesjoner oppskalerings-tematikken. Under NTNU Energy Transition Week – en hel uke med ulike arrangement dedikert til problemstillingen - er målet å skape diskusjon mellom utvalgte foredragsholdere og et ekspertpanel med ledende forskere fra ulike, internasjonale institusjoner. NTNU Energy Transition Conference: Building Momentum for Sustainable Solutions er hovedbegivenheten, og arrangeres 12. mars ved Clarion Hotel & Congress i Trondheim. Konferansen er gratis og tilgjengelig for alle, og sendes også direkte på DN.no.

     

    Mer informasjon og gratis registrering

     

    Etter innledende foredrag og diskusjon med blant annet Marianne Sivertsen Næss, leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget og James McFarland fra U.S Environmental Protection Agency, tar konferansen for seg disse utarbeidende sesjonene:

     

    1. Skalering av markeder og løsninger

    Denne sesjonen tar for seg problematikken mellom miljøbevaring og kulturelle praksiser, politiske insentiver, utdanning og arbeidskraftutvikling, samt internasjonal konkurranse og geopolitikk i energiomstillingen.

     

    Foredragsholdere representerer industri som Siemens Energy, Xiron Global, Statkraft, CEEW og forskere fra Universitetet i Wisconsin og SINTEF, som svarer foran et ekspertpanel bestående av professorer fra internasjonale forskningsinstitusjoner.

     

    2. Robuste Sirkulære Økonomier

    Her vil fokuset ligge på sirkulære verdikjeder og deres rolle i energiovergangen, med vekt på utfordringer knyttet til økende etterspørsel, deglobalisering og geopolitiske spenninger.

     

    Med representanter fra Verdensbanken, NTNU og mer, blir dette en spennende sesjon med krevende spørsmål.

     

    3. En anspent omstilling

    Denne delen vil undersøke konflikter mellom dekarbonisering av energisystemet og andre viktige områder som biologisk mangfold, kulturelle tradisjoner og menneskelige behov.

     

    Siste sesjon tar for seg vanskelige dilemmaer og den uheldige sannheten: Noen må bøte om omstillingen i samfunnet skal lykkes. Her kommer foredragsholdere fra Italia, Verdensbanken, Equinor og mer, og må svare foran et mangfoldig ekspertpanel.

     

    workshop eksempel fra 2023_foto_Adrian Minde

    Bilde fra en av de mange workshopene under Energy Transition Week 2023.  Foto: Adrian Minde

     

    En hel uke med dedikerte arrangementer

    Konferansen er en del av NTNU Energy Transition Week 2024 i Trondheim, som også inkluderer en egen konferanse for Forskningssentre for Miljøvennlig Energi (FME), og en rekke internasjonale workshoper:

     

    • Workshop: Social conflicts and tensions in the transition
    • Workshop: Exploring a sustainable society and the concept of growth
    • Workshop: AI and the Energy Transition
    • Network meeting: Green Energy Shifters
    • Workshop: Sustainable Scenarios and Indicators
    • Workshop: Power Markets
    • Untitled event: "Hackathon for students"
    • Workshop: The Future of Natural Gas
    • Workshop: Hydrogen and Ammonia
    • Workshop: GigatonCCS
    • Workshop: CDR & Negative Emission Markets

    Registrer deg i dag

    For å delta besøk NTNUs nettside og registrer deg gratis.

    Ny viten vil gi billigere og grønnere togdrift

    Nye smøremidler og ny viten om hvordan de bør påføres toghjul og skinner, kan minske...

    Les mer

    Fornybarløsninger ligger klare. Hvorfor stopper oppskaleringen?

    Skal vi nå mål om nullutslipp innen 2050 kreves en omfattende omstilling av...

    Les mer
    Alle innlegg
    Om NTNU Energi
    NTNU Energi

    NTNU Energi er ett av fire tematiske satsingsområder på NTNU i perioden 2014 - 2023. Vi representerer NTNUs energiforskning, som omfatter rundt 600 forskere fra hele 7 av NTNUs 8 fakulteter. Vi jobber for å øke tverrfaglighet, innovasjon, finansiering, samfunnsnytte og kommunikasjon av NTNUs energiforskning. Det strategiske satsingsområdet er en inngangsportal til NTNUs energiforskning for næringsliv, politikk, media og akademia. Vi er en pådriver for tverrfaglig forskning, samarbeid og innovasjon på energifeltet.

    Europower-Partner---Rosa-1

    Europower Partner.

          Copyright 2025. All Rights Reserved by Europower.