Da ekstremværet Hans rammet Norge, kunne energimontør Bjørnar (32) følge vannstanden på mobilen. – Vi får ikke gjort så mye med selve vannet, men hvordan vi møter det – det kan vi gjøre noe med, sier Bjørnar Augunsrud i Skagerak Kraft.
Bjørnar Augunsrud (32) i Skagerak Kraft hadde bare uker i forveien av ekstremværet Hans montert ut en rekke nye IoT-sendere fra Where₂O i Numedal.
– Jeg har montert 24 IoT-sendere, og hadde god oversikt da ekstremværet kom, forteller han.
Den store forskjellen fra tidligere ligger i antallet og plasseringen av vannstandsmålerne.
– Vi hadde vannstandsmålere fra før av, men bare ved magasinene, og ikke ved elveløp og lenger oppe i vannveiene, forteller han.
– Med god oversikt over hvor vannet økte mest, kunne vi prioritere innsatsen etter det, og være i forkant, i stedet for å prioritere innsatsen ved inntaket.
Flom sperret veien
Med informasjon fra Where₂O-målerne på mobilen, fikk Bjørnar tidlig informasjon om hvor det var mye vann i systemet, og hvor raskt det beveget seg.
– Fra målerne så vi at det var mye vann lenger oppover i dalen, og dermed reiste vi for å sperre av veier, og varsle beboere i området. Det var veldig behagelig å kunne være i forkant, for veien flommet etter hvert opp over veien, og beboerne i området var nærmest isolert.
Numedal er blant områdene som ikke ble hardt rammet av ekstremværet Hans, men like fullt ble det målt mye nedbør de to august-døgnene i fjor.
– Where₂O-målerne var et relativt nytt system for oss da, og vi hadde ikke historiske data lenger enn tre uker bak i tid. Det ga likevel en god oversikt over hvor vannet steg mest – det var veldig greit å ha, for det varierte veldig mye oppover i dalen.
Energioperatøren i Skagerak Kraft fikk raskt overblikk over situasjonen, og kunne følge de økte vannmengdene fra måler til måler.
– I vårt område kom det mest nedbør ved Øvre Uvdal. Normalvannstand i et av elveløpene økte med 60 centimeter, og det blir fort noen kubikk med vann. Jeg hadde akkurat montert en måler der, og det var spennende å se at økningen gikk sakte og trutt oppover akkurat der.
Når vannet avtok, var det godt å se, og med mange målepunkter fikk vi visshet i at det verste var over.
Where₂O på mobilen
Bjørnar Augunsrud og Skagerak Kraft hadde i ukene før ekstremværet montert 11 IoT-sendere
i vannveiene rundt Uvdal 1, og 13 ved Blefjell.
– Jeg fulgte utviklingen fra måler til måler på mobilen. Det var veldig behagelig å kunne følge med på den måten, for interessen for vannets bevegelser har man jo uansett når man jobber i et slikt yrke.
Augunsrud har lang fartstid i kraftbransjen, og synes det er et tverrfaglig, spennende yrke.
– Det er varierte dager, og en kan være både mekaniker og elektriker – alt ut fra de ulike arbeidsoppgavene. En får vært mye ute i reguleringsområdet, og det blir aldri ensformig, sier han.
Monteringen av IoT-sendere fra Where₂O har han utført alene og sammen med kollegaer.
– Selve monteringen er en ganske liten jobb, men det å komme seg til de ulike plassene kan være mer krevende, smiler han.
– Målerne har gitt oss i driftsområdet mye mer oversikt over vannet, men størst nytte er det nok markedsavdelingen i Skagerak Kraft som får, sier han.
Flere målere gir bedre oversikt
Mens det tidligere var fastmontert målere i magasinene, er det nå montert nye målere i hele vassdraget – og flere skal det bli.
– Where₂O måler vannet før det kommer til magasinet, og vi kjøper oss veldig mye tid, sier Augunsrud.
– De gir mer oss mer informasjon, som gjør det lettere å ta avgjørelser. Vi er bedre rusta til å håndtere en flom, fordi vi kan spisse innsatsen ut fra kunnskapen vi får. Vi får ikke gjort så mye med selve vannet, men hvordan vi møter det – det kan vi gjøre noe med.
Henter maksimal verdi fra vassdraget
Tilsig AS jobber sammen med vannkraftbransjen for å levere korrekte data fra vassdrag,...
Mer data øker kraftproduksjonen
Kraftselskapene jakter stadig på dyrbare dråper for å øke produksjonen ved...