Teknologioptimistene2023

Bransjen må enes om standarder der man ikke låses til enkeltsystemer eller leverandører

Skrevet av Teknologioptimistene | Aug 17, 2023 1:06:01 PM

Den 26. september 2023 møtes på ny it-beslutningstakerne i energibransjen for å dele erfaringer og løse problemer.

 

I fjor ble konferansen utsolgt, og sammen jobber vi for at møteplassen også i år blir den viktigste for alle som jobber med it i energibransjen.

 

Tradisjon tro legger vi til rette for nettverksbygging før, under og etter konferansen. Gjennom korte intervjuer får du muligheten til å bli litt bedre kjent med de som har meldt seg på.

 

Vi har tatt en prat med Jon Petter i Cegal. 

 

 

- Hva jobber du med?
- Jeg leder Development-avdelingen som er en del av Services i Cegal - Den har cirka 50 ansatte og fokuserer på utvikling av løsninger for kunder. Konsulentene jobber både på backend, frontend samt LowCode - og Oracle og Microsoft er 2 av de viktigste programvareselskapene for oss. I tillegg jobber vi med Open Source samt løsninger basert på Kafka.

 

- Hvor lenge har du vært i selskapet?
- Jeg har snart vært i selskapet i 10 år - de første årene fokuserte jeg på integrasjon - i det som het Sysco før vi ble slått sammen med Cegal.

 

- Hva gir deg energi på jobb?
- Å jobbe sammen med andre for å finne gode løsninger og sette sammen de rette teams for å løse oppgaver.

 

- Hvilke utfordringer mener du må løses på IT i energibransjen?

- Her har jeg heldigvis kolleger som vet mere enn meg - så jeg forhørte meg litt rundt. Vi tror energibransjen må fornye seg på IT-system-siden for å kunne utnytte nye muligheter som kommer hvis man går bort fra tradisjonelle setups. Eks. med å innføre globalID kan man jobbe fremoverlent med eksisterende teknologier for å utnytte mulighetsrommene som disse gir. Fortsatt kan man benytte legacy systemer og eldre teknologi slik at man ikke gaper for høyt. Dersom man sitter på gjerdet og venter på å bli servert de gode løsningene eller om man ikke tør å satse på og tenke litt utradisjonelt, får man ikke innovative og kreative løsninger.

 

Bransjen må enes om standarder der man ikke låses til enkeltsystemer eller leverandører, men som gir fleksibilitet og mulighet til å prøve ut nye retninger i mindre prosjekter for å se om man kan lykkes.


Tilgjengeliggjørelse av data og utnyttelse av disse er en nøkkel til suksess – og jeg tror IoT vil komme mer inn på arenaen og spille en viktig rolle i fremtidens infrastruktur for energi. Sikkerhet og en zero-trust policy må da ligge i ryggraden for morgendagens arkitektur. Streams med data real-time som blir beriket med ønskede opplysninger fra egne systemer vil utgjøre den store forskjellen når man skal ta de riktige valgene fremover.. 

 

- Lytter du til podcasten Teknologioptimistene?
- Ja, der er jeg nok en av de mest trofaste lytterne.

 

- Dersom du deltok på energibransjens IT-konferanse i fjor, hvordan vil du beskrive konferansen?
- Jeg var der i fjor, og synes det var en meget positiv stemning - det var mange som ønsket å brette opp armene for å samarbeide mere.

 

- Hva er din forventning til konferansen i år?
- Treffe mange kjente, og bli kjent med nye - det er viktig å få høre mere om hva det jobbes med rundtomkring. Setter pris på at det er satt av tid til mingling og mat også etter konferansen.

 

- Er det noe annet du ønsker si?
- Jeg vil bare si at konseptet med podkast, jevnlige møter for partnere og årlig konferanse er noe jeg liker. Med et fokus som er på bransjen, og ikke på produktene - de vil jo endre seg over tid.

 

Du møter Jon Petter og mer enn 200 andre teknologioptimister på Energibransjens IT-konferanse den 26. september.