Situasjonen med høye energipriser kom brått på og virker å vedvare en stund. Dette skaper usikkerhet og reiser spørsmål om energiomstilling og fremtidig velferd i Norge. Nå inviterer flere forskningsmiljø til workshopserie for å samle fakta og gi vitenskapsbasert rådgivning til politikerne.
- Vi skjønte ikke helt hvordan dette kunne skje så raskt og voldsomt. Så da ble målet vårt å få på bordet så mye fakta som mulig, forklarer Professor Asgeir Tomasgard, leder for FME NTRANS, som sammen med NTVA, DNVA og flere forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) har invitert aktører fra norsk industri og politikk for å diskutere situasjonen og hva som kan gjøres.
Foto: Fv:Jan Bråten (Statnett), Fredrik Färber (Forbrukerrådet), Prof. Tanja Winther (FME Include), Stefan Jaehnert (SINTEF), Inger Kristin Holm (Hydro) i diskusjon etter presentasjoner på workshop 2: "Rettferdig fordeling og Markedsdesign".
I 2021 fikk vi rekordhøye strømpriser her i Norge. Situasjonen forklares med lavt nedbør, lite vann i magasinene, åpning av kabler til utlandet, og høye priser på kull, CO2, gass og olje etter en tid med pandemi. Energibalansen var allerede anstrengt i Europa før krigssituasjonen i Ukraina, og prisprognosene skvatt nylig opp etter at Russland slo av gasskranene til Polen og Bulgaria.
- Dette treffer jo Statnetts ansvarsområde veldig tungt, sa konserndirektør Gunnar Løvås innledningsvis i workshoppen, «Energikrisen i Europa». Ett av hovedbudskapene hans var klar: Norge har en priskrise.
Allerede frustrerte forbrukere
Foto: hentet fra Facebook-gruppen "Vi som krever billigere strøm". Facebook-gruppen har nå nådd 617 200 medlemmer.
Sommerens strømpriser antas å bli høyere enn noen gang tidligere. Interessen og bekymringene knyttet til tilgang, sikkerhet og prisene fremover har gjort tematikken svært aktuell. Ren og konkurransedyktig energi er viktig for både omstillingen av det norske samfunnet, industrisatsningen fremover og vår framtidige velferd. For å gi vitenskapsbasert rådgivning til politikerne i denne situasjonen, skal det diskuteres trinnvis en rekke tema fremover:
- Energikrisen – Mer enn en priskrise (ferdig – se opptak)
- Rettferdig fordeling og markedsdesign i kraftsektoren (ferdig – se opptak)
- Energibruk og energiproduksjon i Norge (13.5 - program og registrering)
- Energieffektivisering i industri og bygg (dato kommer)
- Karbonprisen og incentivmarkeder (dato kommer)
- Framtidens markedsdesign – leveransesikkerhet (29.9)
Målet med diskusjonene er å produsere en rapport med anbefalinger og råd.
Norge går mot energiunderskudd
Deltakerne så langt er enige: Norge går mot energiunderskudd. Dette reiser spørsmål om mulighetene som finnes til å produsere mer ren energi i Norge, om forbrukere må lære seg å bli fleksible, og hvilke endringer som trengs – kortsiktig og langsiktig.
- Adferdsendringer har jo aldri vært spesielt populære i energi- og klimapolitisk sammenheng. Det er konsumentbeslutninger som folk bør finne fram til selv, og ikke bør dirigeres til å iverksette, sa Ottar Skagen, Sr. Rådgiver i Equinor, ved første workshop.
Man har anerkjent at situasjonen kan måtte vare en stund. Nå skal man samle så mye fakta som mulig, for å kunne si noe om energi- og samfunnsomstillingen. Korrekt forståelse blir utrolig viktig.
Ved neste samling 13. mai i Oslo møtes representanter fra blant annet Equinor, Elkem, NVE og flere forskningssenter for å diskutere «Energiproduksjon og -bruk i Norge». Du finner påmelding og program på Norges Tekniske Vitenskapsakademis nettsider: