NTNU Energi

Nordsjøen kan være løsningen på klima- og energikrisen

Skrevet av NTNU Energi | Aug 15, 2022 12:30:00 PM

(Foto: Storyblocks) 

Nordsjøen har vært en gullgruve for Norge, og vil fortsette å være det om vi utvikler kunnskapsbaserte og bærekraftige løsninger. NTNU og SINTEF presenterer tre råd for hvordan Nordsjøen kan bli en løsning på klima- og energikrisen under Arendalsuka.

 

 

Med opptakten til en energikrise, og en mye debattert strømpriskrise, har omstilling av det norske og europeiske energisystemet fått et helt nytt tempo både politisk og i bransjen. Forskere fra SINTEF og NTNU trekker fram at Norges ekspertise i havindustriene og vår tilgang til Nordsjøen kan gi oss et forsprang, hvis vi handler klokt og raskt.

 

—Våre naboland har sett viktigheten av Nordsjøen for energiomstillingen. Med en felles innsats kan vi bli en foregangsregion for bærekraftig energiproduksjon og -omstilling, sier Johan Hustad, direktør NTNU Energi.

 

De riktige grepene kan gi klimaeffekt og industrielle muligheter

I alle år har Nordsjøen vært viktig for Norge, som handelsrute, for fiske og i nyere tid, og for olje- og gassvirksomhet. Gjennom industriaktiviteten har Norge opparbeidet seg enorm kunnskap om Nordsjøen, havbunnen og det som ligger under den. I tillegg har olje- og gassindustrien, sammen med forsknings- og utdanningsmiljøer, utviklet teknologiske løsninger og kompetanse som anvendes på sokkelen og som kan overføres til klimaløsninger.

 

Slike løsninger trenger vi både for å kutte utslipp og for å produsere fornybar energi. Utbygging av vindressurser vil sikre tilgang til fornybar kraft, men siden vindkraft er variabel, blir også lagring av denne energien et stort nytt behov. Her kan batterier, vannkraftmagasiner og pumpekraft bistå, og nullutslippsdrivstoff (hydrogen og ammoniakk) kommer også til å spille en stor rolle. CO₂-fangst og -lagring vil også være avgjørende for å sikre norsk prosessindustri sin konkurransekraft og ren produksjon av hydrogen fra naturgass

 

— Alle disse løsningene er viktige for å få til en grønn omstilling for industrier som er vanskelige å avkarbonisere, sier forskningsleder i SINTEF, Stefania Gardarsdottir.

 

Havvindsatsing vil gi flere gevinster

Olje og gass er Norges største industri, både når det gjelder inntekt og klimagassutslipp. Mesteparten av utslippene fra offshore olje- og gassutvinning kommer fra gassturbinene som brukes til å generere strøm og varme til plattformene.

 

Så lenge Norge fortsetter sin olje- og gassproduksjon, kan elektrifisering av plattformer med fornybar kraft fra havvind være en rask måte å oppnå store nasjonale utslippskutt på. I tillegg kan dette gi et testmiljø for videre utvikling av havvind. Med denne kunnskapen kan havvind forsyne Norge med fornybar energi som er avgjørende for den grønne omstillingen – og for videre vekst i norsk industri.

 

Råd basert på langsiktig forskning

NTNU og SINTEF har gitt politikere råd fra energiområdet under Arendalsuka siden 2016. Som tidligere år, baserer vi våre råd på forskning gjort i våre forskningssentre som NTNU og SINTEF er vertskap for: LowEmission, NCCS, NorthWind, NTRANS og HYDROGENi.

 

Rådene er basert på rapporten «Nordsjøen som løsning på klima- og energikrisen»:

 

  • Norge må lage et veikart med handlingsplan for fremtidens energisystem i Nordsjøen sammen med Nordsjølandene.
  • Øk FoU-samarbeidet med andre europeiske land for å sikre verdiskaping.
  • Sørg for kunnskapsbaserte og inkluderende prosesser.

Rådene blir presentert og debattert i panel med næringsliv og politiske partier mandag 15. august kl. 14:30 på Bærekraftscenen i Arendal kino.