Strømnettet i Norge har et økende behov for balansering. Nabolag kan hjelpe ved å delta i et nytt marked som kan gi inntekter på smart strømplanlegging.
Det skjer mye i det norske strømnettet for tiden. I Norden får vi stadig mer variabel kraftproduksjon fra vind og sol, og stadig mindre kraftproduksjon fra fossile kraftverk som kull og gass.
De tradisjonelle kraftverkene, inkludert mesteparten av vannkraft, kan styres uansett vær, mens de nye fornybare kraftverkene må forholde seg til været fra time til time.
Dette gjør det vanskeligere å balansere strømnettet, og det blir større behov for tjenester som kan bidra til å balansere.
I 2022 gikk Statnett, som er ansvarlig for Norges strømnett, i bresjen for å møte denne utfordringen ved å etablere et nytt marked for balansetjenester. Markedet åpner døren for en rekke deltakere, inkludert nabolag, som kan levere verdifulle tjenester.
Kanskje mest bemerkelsesverdig er hvordan ditt eget nabolag kan trå til: Ved å midlertidig stanse elbil-ladingen i opptil 30 sekunder om gangen, kan du bidra til å opprettholde systemets stabilitet og samtidig høste økonomiske fordeler.
For at nabolaget skal tjene penger må strømnettet kunne forsikre seg om at elbil-ladingen kan stanses på ett sekund. Derfor kreves det pålitelig kommunikasjon mellom strømnettet og elbil-laderen.
Prinsippet er enkelt: Nabolaget mottar betaling for å være beredt til å stanse ladingen i visse tidsperioder, selv om det sjelden skjer i praksis. Dette behovet er spesielt stort om sommeren, så markedet opererer bare fra vår til høst.
Men Statnett som styrer strømmen, sier at for å være til hjelp, må det være mange som hjelper sammen. Et nabolag alene kan ikke gjøre nok.
Så hvis flere nabolag samarbeider, kan de være med og hjelpe til med å holde strømmen jevn og stabil. Det er en måte for vanlige folk å bidra og samarbeide på for å løse strømutfordringer.
Så hvor mye er det å spare på dette?
I et forskningsprosjekt på SINTEF/NTNU (FME ZEN) har vi regnet ut hvor mye penger et norsk nabolag kan spare dersom de er smarte strømbrukere.
For å gjøre dette, har vi laget en spesiell datamodell som hjelper oss med å finne ut hva som er den smarteste måten å spare mest penger på strømbruk i løpet av et helt år. Dette er litt komplisert fordi det finnes mange forskjellige måter å spare penger på strømbruk.
For eksempel kan vi bruke strømmen mer når den er billig og mindre når den er dyr. Vi kan også spare penger ved å bruke strømmen jevnt gjennom døgnet. Ved hjelp av denne datamodellen kan vi se hvordan det å være beredt til å skru av elbil-ladingen påvirker hvor mye penger vi kan spare på andre måter.
Nabolaget vi har regnet på er en høgskole på Innlandet. Her har de elbil-ladere og et batteri som kan lagre strøm. De har også elbil-ladere som kan både lade elbiler og sende strøm tilbake til strømnettet når det trengs.
Vi har brukt en datamodell for å finne ut hvordan de kan lade elbilene og bruke batteriet sitt på den mest økonomiske måten i løpet av et helt år. Vi har gjort dette ved å se på priser og hvor mye strøm de har brukt i årene 2019, 2020, og 2021.
Først så vi på hvor mye penger nabolaget kan spare ved å styre strømmen sin smart, uten å være med i det nye markedet for balansetjenester. Vi fant ut at de kan spare omtrent 10-15 prosent på strømregningen hvert år. Dette er fordi de bruker mer strøm når den er billig og mindre når den er dyr.
De sparer også penger på nettleien ved å bruke strømmen jevnere gjennom hele dagen.
Deretter undersøkte vi hvor mye penger de kan spare hvis de også blir med i det nye markedet for balansetjenester. Deltakelse i det nye markedet betyr at nabolaget må planlegge for at de garantert har noe de kan skru av på kort varsel innenfor visse tidsperioder, for eksempel elbil-lading.
Vi fant ut at deltakelsen i dette markedet reduserer strømregninga enda mer. Vi fant også ut at det blir litt mindre lønnsomt å bruke strømmen jevnt gjennom dagen, noe som gjør at nettleiebesparelsene reduseres. Likevel kan nabolaget i dette tilfelle redusere opptil 20 prosent på strømregningen hvert år, og deltakelsen i det nye markedet gir inntekter tilsvarende 5-7 prosent av den totale strømregninga.
Foreløpig er det nesten ingen nabolag som deltar i dette nye markedet for balansetjenester selv om det altså er penger å tjene.
Det mangler hovedsakelig to ting for å få til dette i praksis for et nabolag:
For det første må nabolaget bli en del av et stort nok samarbeid. Det hjelper å være et stort nabolag, for eksempel et borettslag. Samtidig kan mindre enheter også delta gjennom et større samarbeid. Det finnes allerede noen selskap som organiserer et slikt samarbeid, for eksempel Flextools.
Det andre som må gjøres er å kvalifisere enheten, for eksempel elbil-laderen, for å delta i markedet. Dette gjøres ved å teste om elbil-laderen faktisk stanser raskt nok ved behov. I denne forbindelse må nabolaget skaffe et tilstrekkelig bra måleinstrument. Deltakelsen må også godkjennes av nabolagets strømselskap. Norske nabolag kan gripe denne muligheten, for det blir stadig større behov for slike tjenester i de neste årene.
Denne saken ble først publisert på Gemini.no