NTNU Energi

Hvordan burde vi tolke strømsituasjonen i Norge?

Skrevet av NTNU Energi | Jun 9, 2022 8:08:59 AM

Petter Røkke (FME HighEFF og SINTEF) var en av foredragsholderne i workshopserien: Energikrisen i Europa, hvor målet er å forstå energisituasjonen i Europa og hvordan den påvirker Norge. (Foto: Martin Hansen/NTNU)

 

Av: Martin Hansen

 

Den usikre situasjonen med høye energipriser kom brått på oss. «Energikrisen» ser ut til å vare lengre enn først antatt, og riktig forståelse kan bli avgjørende for Norges energiomstilling og framtidig velferd.

 

Flere forskningsmiljø ved blant annet SINTEF og NTNU jobber nå med å samle fakta til vitenskapsbasert rådgivning gjennom workshopserien: Energikrisen i Europa.

 

– Vi skjønte ikke helt hvordan dette kunne skje så raskt og voldsomt. Så da ble målet vårt å få på bordet så mye fakta som mulig, forklarer NTNU-professor Asgeir Tomasgard, som sammen med Norges Tekniske Vitenskapsakademi (NTVA), Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) og flere forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) har invitert aktører fra norsk industri og politikk for å diskutere situasjonen og hva som kan gjøres.

 

Fredag 17. juni arrangeres neste workshop, denne gangen ved Høyres Hus i Oslo. Temaet denne gangen er «Energieffektivisering i bygg og industri», og alle interesserte er velkomne. 

 

Bygninger står for 40 prosent av energiforbruket i EU og ca. 36 prosent av energirelaterte klimagassutslipp. I Norge kan energieffektivisering av bygninger bidra til frigjøring av over 20TWh årlig. Potensielt kan energieffektivisering redusere strømprisene, frigjøre ren energi til nytte for både industri og eksport, styrke forsyningssikkerheten, og minske behovet etablering av nye verdikjeder, markeder og infrastrukturer. På workshoppen skal nåværende situasjon presenteres og videre utvikling diskuteres.

 

Påvirker alle

Sommerens strømpriser antas å bli høyere enn noen gang tidligere. Interessen og bekymringene knyttet til tilgang, sikkerhet og prisene fremover har gjort tematikken svært aktuell. Ren og konkurransedyktig energi er viktig for både omstillingen av det norske samfunnet, industrisatsningen fremover og vår framtidige velferd. For å gi vitenskapsbasert rådgivning til politikerne i denne situasjonen, skal det diskuteres trinnvis en rekke tema fremover:

 

  • Energikrisen – Mer enn en priskrise (ferdig – se opptak)
  • Rettferdig fordeling og markedsdesign i kraftsektoren (ferdig – se opptak)
  • Energibruk og energiproduksjon i Norge (ferdig – se opptak)
  • Karbonprising (3. juni)
  • Energieffektivisering i industri og bygg (17. juni)
  • Framtidens markedsdesign – leveransesikkerhet (29.september)

Målet med diskusjonene er å produsere en synteserapport med anbefalinger og råd.

 

Viktig med åpen diskusjon

– Adferdsendringer har jo aldri vært spesielt populære i energi- og klimapolitisk sammenheng. Det er konsumentbeslutninger som folk bør finne fram til selv, og ikke bør dirigeres til å iverksette, sa Ottar Skagen, seniorrådgiver i Equinor, ved første workshop.

 

Neste workshop er 17. juni, og registrering er åpen for alle som vil delta. Foredrag og diskusjoner sendes også direkte på nett, så merk kalenderen.

 

 

Pressekontakt:

Martin Hansen

 

Saken ble først publisert hos NTNU Nyheter 31. mai 2022

(https://www.ntnu.no/nyheter/hvordan-bor-vi-tolke-stromsituasjonen-i-norge/)