– Vi lærer mye teoretisk om bærekraft under studiene. Derfor var det viktig å få et praktisk innblikk i problemstillinger som må løses for at det grønne skiftet skal være gjennomførbart.
Marte Johansen Rognli (23) fra Alta er ikke fremmed for arbeid med bærekraft i fokus. Helt fra ungdomsårene har hun jobbet deltid ved en ECO-turistbedrift i hjembyen, og interessen for grønn investering har vokst til under studiene ved Norges Handelshøyskole (NHH). Da Nettpartner utlyste en sommerjobb for studenter, med fokus på sirkulær økonomi og bærekraft, var ikke Johansen Rognli sen med å søke.
Nettpartner jobber innenfor samfunnskritisk industri (energi) og er stadig på utkikk etter kloke hoder. Vi har et stort fokus på miljø og bærekraft og jobber hver dag for å redusere våre klimagassutslipp. I Nettpartner ser vi på studenter og nyutdannede som viktige, fremtidige ressurser. Derfor ønsket vi å høre fra studenter, som ville kombinere teoretisk kunnskap fra universitetet og praktisk kunnskap sammen med våre fageksperter, for å lage en unik løsning for bevisstgjøring av hvilke aktive valg vi i energisektoren sammen bør ta i vårt møte med den globale klimakrisen.
Les også: Slik jobber Nettpartner for å redusere klimagassutslipp
– Stillingsannonsen var svært detaljert, og betegnet både sirkulær økonomi og bærekraft, med en spennende case innen blant annet kalkulering av utslipp. Det var spesielt skjæringspunktet bærekraft i tilknytning til økonomi jeg syntes at virket spennende. Arbeidet var veldig åpent i starten, noe som har bydd på et stort læringsutbytte, forteller Johansen Rognli.
Arbeidet startet med en «kick-off» helg i Oslo-området, hvor faggruppen sto ovenfor en åpen problemstilling med to mål:
- Få oversikt over utslipp i hele verdikjeden
- Kalkulere gjenbruk av trafoer fra både økonomiske perspektiv og et miljøperspektiv
– For mange bedrifter handler det om hvilke løsninger som er best for bunnlinja, forståelig nok. Da er det ekstra kult å kunne jobbe med et prosjekt som først og fremst skal kalkulere hvordan en miljøvennlig løsning, slik som gjenbruk av trafo, er et rimeligere valg.
Remote arbeid gir studenter tilgang til bedrifter i hele landet
Faggruppen har stort sett jobbet hvert til sitt, fra ulike lokasjoner, og for det meste remote. Det er et stort stykke arbeid med datainnsamling, basert på samtaler, rapportering og digitale møter. Det å kunne jobbe remote gjør utvilsomt landet og fremtidens arbeidsoppgaver mer tilgjengelige.
– Det at jeg kunne fortsette studiene mine innen økonomi og administrasjon her i Bergen, og fortsatt være tilknyttet en forlenget internship hos Nettpartner, er både miljøvennlig og praktisk, legger Johansen Rognli til.
Vil bidra til økonomisk så vel som bærekraftig vekst
Etter studiene kan hun godt tenke seg et fast kontor å gå til. Men at bærekraftige valg er en del av hverdagen – både på privaten og i arbeidslivet, er noe hun mener er ganske normalt i hennes generasjon.
– Det er viktig at vi gjør endringer nå – heller før enn senere. Jeg er nok del av en generasjon som i høy grad ønsker å innfri på FNs bærekraftsmål, nettopp fordi det er vi som skal videreføre målene i fremtiden – og ikke minst; oppdra neste generasjon. Vi har vokst opp med å se hvordan klimakrisen påvirker verden, og de som minst fortjener det. Da er det viktig at vi som har mulighet tar et grep nå.
Les også: Er den mest miljøvennlige transformatoren den du allerede har?
Derfor er målet å kunne bidra til at flere bedrifter opplever økonomisk så vel som bærekraftig vekst.
– Det er lett å tenke at alle store bedrifter har alt «på stell» når det kommer til eget bærekraftsarbeid. Slik er det dessverre ikke. Nettopp derfor er det så spennende å kunne bidra til å løse slike problemstillinger som denne praksisplassen i Nettpartner har bydd på, og jobbe aktivt for å vise at grønne investeringer er nyttige – både fra et økonomisk- og fra et miljøperspektiv.
Temaer: Jobbe i elkraftbransjen
Av: Nettpartner
Størst innen elektrisk infrastruktur – Nettpartner bygger, drifter og vedlikeholder infrastruktur for kraftforsyning og jernbane.