Både Bellona og NELFO er tydelig i sin sak når det kommer til landets målsetting om elektrifisering generelt og utslippsfrie byggeplasser spesielt: Kommune-Norge må gå foran og stille tydelige krav.
Når fossil energi til anleggsmaskiner og aggregater erstattes med elektrisitet får vi mindre utslipp av klimagasser, mindre forurensende utslipp lokalt og mindre støy – noe som er bra for byggearbeiderne, for naboer og bymiljøet. Det sier Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i Nelfo.
Ifølge Strandskog har norske byggeplasser lenge vært oversett i jakten på utslippskutt.
– Nå er noe i ferd med å skje, men Kommune-Norge må gå foran og stille tydelige krav. For å gjøre byggeplassene utslippsfrie, må dette løftes frem i strategier, planer og budsjettprosesser for nye bygg og infrastrukturutbygginger i kommunene. Klare mål gir retning og motivasjon til netteiere, entreprenører, leverandører og utleieselskaper, som da vil tilpasse seg, legger Strandskog til.
Likevel, selv om byggeplassen er i elektrisk utvikling, viser ferske tall fra elbarometer.no at Norge fortsatt bare er 53% elektrisk – akkurat som året før.
Utviklingen av utslippsfri teknologi og maskiner er i full sving, men Bygg- og anleggsbransjen er faktisk mindre elektrifisert i år enn i fjor, med henholdsvis 13% i 2021 og 16% i 2020.
BYGG- OG ANLEGGSBRANSJEN: Elbarometer sine tall for 2018, 2020 og 2021. |
Med dette tempoet vil det ifølge Benjamin Strandquist, seniorrådgiver for elektrifisering i Bellona, ta 70 år å bli ferdig med elektrifiseringen av Norge.
– Vi mener at 85% av energiforbruket kan elektrifiseres innen 2050 med eksisterende teknologi og kunnskap. For å komme dit må vi elektrifisere store dele av energiforbruket som ikke er elektrifisert i dag – fase ut fossile kilder og bruke BIO der hvor det er fornuftig, forklarte Strandquist under årets Arendalsuke.
MÅL FOR BYGG OG ANLEGG i 2030 og 2040: Elektrisk målsetting for bygg og anlegg via Elbarometer. |
Les mer om hvordan Nettpartner jobber med det grønne skiftet
Sammen med Elektroforeningen (EFO), Siemens og Agder Energi var Bellonas Strandquist på plass for å lansere de oppdaterte elektrifiseringstallene og for å kåre Norges beste kommune på elektrifisering. Premien ble utdelt av olje- og energiminister Tina Bru og vinnerkommunen ble Risør, som var nominert sammen med Levanger og Gol.
«Vinnerkommunen har hatt en solid vekst i elektrifiseringsgraden fra 2017 til 2019 på hele 11 prosent. Offensive ambisjoner for elektrifisering av kommunal bilpark, etablering av elbilladere og lokal energiproduksjon fra solceller har stått høyt på agendaen. Videre er ambisjonene å bli en pionerkommune innen lystbåtelektrifisering. Samlet var juryen ikke i tvil om at kommunen er en verdig vinner av denne prisen», forklarte juryen.
Tore Strandskog i Nelfo mener at hvis det stilles krav på en god måte fra kommunen, så får vi frem de gode og innovative løsningene for en utslippsfri byggeplass.
– God planlegging og tidlig involvering av netteier og entreprenør er en av nøklene for å lykkes. Erfaringer viser at byggets effektbehov i driftsperioden ofte er tilstrekkelig for byggeplassens effektbehov til oppvarming, tørking og drift av elektriske maskiner. Forutsetningen er at strømforsyningen er på plass når byggingen starter. Smart styring og batterier gir også økt handlingsrom og på det feltet skjer det mye og spennende innovasjon, forklarer Strandskog.
Les også: Fra fossilfri til utslippsfri byggeplass innen 2025 – er du klar?
Nelfo oppfordrer også kommunene til å bidra til å skape et marked for utslippsfrie løsninger.
– Bruk tildelingskriterier og løft hensynet til utslippsfri byggeplass fram når det skal konkurreres om bygge og anleggsoppdrag. Kommunene bør også vurdere om og hvordan man kan avlaste risiko fra markedsaktørene, og bruke tildelingskriteriene for å premiere de som går lenger enn minstekrav.