Nettpartner

Fremtiden er elektrisk: Nye muligheter for energimontører

Skrevet av Nettpartner | 03.mar.2022 07:00:00

For å håndtere det økende strømforbruket er Norge avhengig av energimontører som får strømmen trygt fram. Dét er veldig gode nyheter for deg som er, eller ønsker å bli, energimontør.

 

Som energimontør bygger, drifter og sikrer du landets strømnett. Én dag jobber du ute i feltet med strømkabler i bakken – neste dag henger du kanskje fra stolper eller belysning, mellom tretopper eller fra tunneltak. Og ved skader på strømnettet er det muligens du, i vakt og beredskapsavtaler, som rykker ut for å sørge for at Norges befolkning og industri får strømmen tilbake.

 

For når strømnettet brytes – på grunn av storm, ulykker eller hærverk – er det energimontører som deg som rykker ut. Ja, litt som brannmenn og politiet gjør i sine yrker.

 

Hvis trær knekker og faller over linjene på grunn av tung snø, starter en actionfylt arbeidsdag for energimontører i vakt og beredskaps-tjenester. Da er det gjerne fram med firhjuling eller snøskuter, og motorsag – komme seg ut, finne og utbedre feilen. Det føles utvilsomt som en seier når det er du som er ansvarlig for å skru strømmen på igjen.

 
Last ned sjekkliste: Fra prosjektering og planlegging – til utførelse og drift av den utslippsfrie byggeplassen

 

Fremtidens energimontører

Norge har som mål å redusere utslippet av klimagasser med minst 50 % innen 2030, og elektrifisering er en viktig del av dette. Da er det klart at det må bygges nye linjer og infrastruktur for å håndtere den økte mengden av strøm som skal fram.

 

I dag oppnås utdannelsen med to år ved elektrofaglinje på videregående skole og 2,5 år som energimontørlærling i bedrift. Ønsker man videre utdanning eller spesialisering, er det flere veier for påbygg og retninger innen elektro- og ingeniørfag.

 

Med en høy grunnlønn, og gode muligheter for tillegg – spesielt i bedrifter med Vakt og Beredskapsordninger – er energimontører kjent for å ha god lønn. Uten å måtte opparbeide seg høye studielån.

 

Likevel kan det se ut som om yrket er «en godt bevart hemmelighet» – det er sjelden mangel på ledige stillinger som energimontør. Og flere skal det bli.

 

Les mer om jobben som energimontør i Nettpartner her.

 

Viktig arbeidsområder for energimontører fremover

Lurer du på hva slags arbeidserfaringer som blir viktige for energimontører fremover? Vel, den gode nyheten er at tiden hvor energimontører kun betjente nettselskaper er over. Nye energikunder dukker stadig opp, og behovet for fremtidsrettede energimontører øker. Valg av bedrift har mye å si for hva slags erfaring du kommer til å få.

 

Som energimontør er det derfor viktig at du er en del av en bedrift som har fokus på kompetanseutvikling og endringsvilje, i tillegg til fremtidsrettede elkraft- og strømforsyningsprosjekter innen:

 

Les mer: Bør du leie eller eie arbeidsutstyr til kraftlinjer og infrastruktur?

 

Endringer i energibransjen har kommet for å bli, og vi i Nettpartner er stolte av å bidra til en elektrisk fremtid. Derfor verdsetter vi både selvstendighet og lagspillere, nye ideer og trygg kompetanse.

 

Med strømforsyningsprosjekter innen alt fra regional- og sentralnett til distribusjonsnett, fra bane og belysning til mega-ladestasjoner og datasentre, er vi opptatt av kontinuerlig utvikling og innovasjon.

 

Det har gjort oss gode på å heller ligge litt forut for bransjen, istedenfor å dilte etter den. Nettopp derfor er Nettpartner størst innen elektrisk infrastruktur.

 

 

Av: Hanne Kvernmo

Hanne Kvernmo har vært HR-sjef i Nettpartner siden 2012. Hun har bred erfaring fra både operativt- og ledelsesnivå gjennom over 30 år i ulike økonomi-, HR- og lederroller. I over 20 av de årene har hun vært en dedikert HR-sjef i energibransjen.