Itera

Grønn energistat i et nytt Europa

Skrevet av Itera | 08.sep.2023 10:29:58

Ukraina planlegger en grønn gjenoppbygging med sikte på å bli Europas ledende grønne energiknutepunkt. Til dette trenger de hjelp – også fra norsk næringsliv.

 

Til tross for pågående konflikter, arbeider Ukraina mot en energiomstilling basert på EUs Green Deal. Med investeringer på rundt 4000 milliarder kroner og en økning i utstyrsproduksjon, ligger det strategiske muligheter for næringslivet i å posisjonere seg i det ukrainske markedet.

 

Ukraina planlegger å øke sin elektrisitetsproduksjon til 700 TWh innen 2050, med en vekst i vindkraft til 140 GW og solkraft til 94 GW. Kjernekraft skal utgjøre 30 GW, mens kull fases ut innen 2035. Batterikapasitet, bioenergi og vannkraft vil også bli prioritert.

 

I tillegg til grønn kraftproduksjon, ønsker Ukraina å bidra til den grønne omstillingen i andre industrier, både nasjonalt og i Europa, inkludert grønn stål, aluminium og gjødselproduksjon samt miljøvennlig transport. Landet har også potensiale til å produsere 80-95% av utstyret for vind, sol og batterier, samt litium og grafitt for batteriproduksjon.

F.v.: Jon Marsh Duesund (Consulting partner, Rystad Energy) og Arne Mjøs (CEO, Itera).

 

Digitalisering og bekjempelse av korrupsjon

Ukrainas gjenoppbygging inkluderer en omfattende digital transformasjon av offentlige tjenester og industri. Landet har allerede høy rangering i EUs europeiske åpne dataindeks og sikter mot å bli ledende digitalt samfunn innen 2025. En digital arbeidsstyrke på 310.000 IT-spesialister, ventet å vokse til 500.000 innen 2026, styrker Ukrainas digitale ambisjoner.

Digitalisering er også viktig for å bekjempe korrupsjon, og Ukraina er i ferd med å styrke sin åpenhet og gjennomsiktighet for å bli mer integrert i EU og NATO.

 

Privat sektor: Nøkkelen til gjenoppbygging

Privat sektor vil spille en kritisk rolle i realiseringen av Ukrainas grønne og digitale ambisjoner. Det er viktig at næringslivet engasjerer seg nå snarere enn å vente til konflikten er over. Planlegging, tilrettelegging og avtaler for fornybar energi og digitalisering bør skje nå for å sikre at prosjekter kan settes i gang raskt etter krigens slutt.

 

Ukraina arbeider mot et konkurransedyktig skattesystem, et moderne arbeidsmarked og større transparens for å tiltrekke seg privat sektor og skape et godt forretningsklima. Næringslivet har en unik mulighet til å samarbeide med Ukraina for å skape en grønn og digital fremtid, ikke bare for landet, men også for Europa og verden generelt.

 

Itera – et norsk selskap med kontorer i Ukraina

Med nær 300 ansatte i Ukraina, har Itera tatt er særstilt ansvar for både sine egne ansatte men også utenfor selskapet. Blant annet har vi bidratt til å sende ti midlertidige broer fra Norge til krigsrammede områder, og vi dekker tap av lønninger for ansatte som er innrullert i det Ukrainske Forsvaret. Vi har beholdt all aktivitet i landet, og har ambisjoner om å fortsette ansettelser når krigen en dag er over.

 

 

Itera har gjennom mange år bistått norske energivirksomheter med digitaliseringprosjekter, og har et stort fagmiljø bestående av eksperter innen blant annet AI, skytransformasjon og brukeropplevelse. Ta gjerne kontakt med leder for Energy i Itera, Niko Nystrøm, for å høre mer!