Du har kanskje sett den. Den store tohodede skorsteinen, ruvende over skogen. Ved avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud løser de Oslos avfallsproblem. I fjor ble det her brent rundt 315 000 tonn avfall som av ulike grunner ikke kunne resirkuleres. Ved anlegget har rest- og næringsavfall blir sluttbehandlet på en trygg og miljøvennlig måte i mange tiår.
Overskuddsenergien fra avfallsforbrenningen benytter Celsio til å produsere fjernvarme til næringsbygg og boliger i hele Oslo. Mer enn 200 000 av oss får på denne måten varmt vann i springen og et behagelig inneklima – på jobben og/eller hjemme. Også mange offentlige bygg, som museer, skoler og sykehus, nyter godt av fjernvarme.
SKAL REALISERE KARBONFANGST: Røyken som kommer ut av skorsteinene på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud inneholder vanndamp og en god del CO₂. Det skal det nå gjøres noe med. Foto: Hafslund Oslo Celsio
– Røyken som kommer ut av skorsteinene etter avfallsforbrenningen, blir nøye renset for miljøgifter, men inneholder en god del CO₂. Anlegget på Klemetsrud står faktisk for det største enkeltutslippet av CO2 i byen. Det skal vi nå gjøre noe med, sier konstituert administrerende direktør Knut Inderhaug i Celsio.
Konst. administrerende direktør Knut Inderhaug i Hafslund Oslo Celsio. Foto: Hafslund Oslo Celsio
Oslos klimastrategi
I 2020 fikk Oslo ny klimastrategi. Den sier at Oslo i 2030 skal være en by tilnærmet uten utslipp av klimagasser. Det betyr at byens klimagassutslipp i 2030 skal være redusert med 95 prosent sammenliknet med 2009. I strategien har Oslo kommune valgt å satse på 16 områder som skal gjøre det enklere for folk og bedrifter å ta klimavennlige valg hver dag. Ett av disse områdene er avfall. Målet er at Oslo skal ha en kretsløpsbasert avfalls- og avløpshåndtering basert på ombruk, materialgjenvinning og energigjenvinning, som ikke gir utslipp av klimagasser.
- For å nå dette målet, må det gjøres noe med røyken som kommer ut av skorsteinen på Klemetsrud. Løsningen vår er å fange og lagre CO₂, forteller Inderhaug.
Karbonfangstanlegget som Celsio nå er i gang med å bygge på Klemetsrud, skal hvert år fange inntil 400 000 tonn CO₂, tilsvarende utslippene fra rundt 200 000 fossilbiler. Det vil si at Oslos CO2-utslipp vil blir redusert med hele 17 prosent.
Karbonfangst fra 2026
Avfallsmengdene i verden øker og utgjør nå et stort klimaproblem. Å etablere karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegg, vil bidra til å redusere klimautfordringene knyttet til avfall. I 2019 gjennomførte Celsio en pilottest på karbonfangst fra røykgassen på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud. Resultatene viste en fangstgrad på mellom 90 og 99 prosent, med en stabil fangst på 95 prosent.
– Vi skal realisere karbonfangst på Klemetsrud innen 2026. Vårt anlegg kan bli det første av sitt slag med fullskala karbonfangst og -lagring, og vi kan bli det første selskapet i verden med negativt CO₂-utslipp, sier Inderhaug.
Karbonfangstprosjektet på Klemetsrud er med i det nasjonale Langskip-prosjektet for fangst og lagring av CO₂. Gassen skal fanges og deretter fraktes i flytende form med skip til Øygarden på Vestlandet. Derfra skal CO2-en pumpes gjennom rør til bunnen av Nordsjøen hvor den skal lagres i brønner flere kilometer under havbunnen.
– Når fangstprosjektet vårt blir realisert, har vi et topp moderne og nær utslippsfritt avfallsforbrenningsanlegg som vil være et modellanlegg for europeiske byer som tar sikte på å redusere sine utslipp og løse avfallsproblemene sine, avslutter Inderhaug.
AMBISIØSE KLIMAMÅL: Oslos nye klimastrategi sier at Oslo i 2030 vil være en by tilnærmet uten utslipp av klimagasser. For å få til det, må det gjøres noe banebrytende og ambisiøst med måten restavfallet vårt håndteres på. Foto: Hafslund Oslo Celsio.