Nettalliansen går en spennende tid i møte. De skal for første gang montere sensorer på strømlinjene sine for å samle inn data. Dette er et viktig steg på veien mot mer dynamisk drift av strømnettet. Vi har tatt en prat med leder for nettdrift i Nettalliansen, Hans Ørjasæter, for å høre mer om bakgrunnen for og forventningene til prosjektet de nå har startet opp sammen med Avju Solutions.
Ørjasæter støtter nettselskapene i Nettalliansen i forbindelse med produktutvikling og anskaffelser. Lederen for nettdrift har 16 års erfaring fra energibransjen og har vært involvert i Nettalliansen sitt arbeid de siste ni årene.
— Oppgaven min består i å bygge bro mellom administrasjonen og ressursene ute i selskapene vi jobber med, forteller Ørjasæter.
Nettalliansen, som startet som åtte små nettselskaper, består i dag av 25 små og store nettselskaper. Nettalliansen skal sikre at allianseselskapene har gode innkjøpsavtaler og kostnadseffektive IT-løsninger som støtter dem i deres hverdag.
Allianseselskapene som utgjør Nettalliansen, har alt fra nesten 1 200 til i overkant av 24 000 nettkunder. Ulike selskapsstørrelser betyr ulike utfordringer. Noen problemstillinger går likevel igjen, som tilknytning av større industri og press fra kundesiden, samt at den tradisjonelle måten å drifte nettet på blir utfordret og at man må ta stilling til bruk av nye IT-løsninger.
Er problemstillingene som deres allianseselskaper kjenner på, noe som andre norske nettselskaper kjenner seg igjen i?
— En generell utfordring for våre allianseselskaper er å navigere i et landskap med stadig mer endring og samtidig ta valg i forbindelse med nye måter å drifte nettet på. Nettbransjen har tradisjonelt vært stabil og ikke opplevd store endringer, men denne tiden er forbi, utdyper Ørjasæter.
Overgangen fra tradisjonell drift til bruk av nye IT-løsninger og data som kan øke kapasiteten i nettet, tror han er en gjennomgående utfordring for hele nettbransjen.
Til drift av strømnettet, slik det er i dag, er man avhengig av god oversikt over nettet, den tekniske infrastrukturen og systemene som støtter denne infrastrukturen.
Hva blir viktig for nettselskapene når vi beveger oss mot mer dynamisk drift av strømnettet?
— Mer sensorikk og bedre bruk av data, svarer Ørjasæter.
Ifølge Ørjasæter har nettselskapene hatt en del sensorikk fra før, men den har blitt bedre opp gjennom årene. Med ny teknologi kan man hente ut mer data enn man kunne før. I tillegg er dataene enda mer nøyaktige enn de man har hatt mulighet til å hente ut tidligere. Men man er ikke like god på datainnsamling på alle områder enda.
Det ligger dessuten mye potensiale i å kunne koble sammen ulike data. Løsninger som kan sette sammen data slik at man kan se større sammenhenger står derfor høyt på ønskelista til lederen for nettdrift.
— Dersom vi kunne koblet sammen avbrudds-, vær- og driftsdata, kunne vi gjort forebyggende arbeid og sørget for raskere og sikrere feilhåndtering, utdyper Ørjasæter.
Foto: Nettalliansen
Til vinteren skal Nettalliansen montere rundt 60 sensorenheter på linjene hos sine allianseselskaper. Overvåkingsenhetene er utviklet av selskapet Avju Solutions. Deres erfaring med testing og utvikling i tøffe forhold i Nord-Norge, var avgjørende for Nettalliansen da de valgte å inngå samarbeid med den nordnorske teknologibedriften, som har en distriktstilnærming som allianseselskapet kjente seg igjen i.
— Selskapet har dyktige folk, spennende teknologi og relevant erfaring. De har pakket inn mye interessant i sensorenhetene sine. I tillegg har de en god tilnærming til problematikken de skal løse, fremhever Ørjasæter.
Hvilke forventninger har du til prosjektet?
I hovedsak skal sensorenhetene bidra til innsamling av data for nettdrift.
— Jeg håper vi kan få inn nok data til at vi kan være i forkant av feil, gjøre prediktivt vedlikehold og effektivisere driften av strømnettet, svarer en engasjert Ørjasæter.
Utover dette håper han at Nettalliansen kan bidra til å påvirke videre utvikling av sensorenheten til Avju Solutions.
— Vi representerer mange distrikt så jeg håper vi kan bidra med gode problemstillinger og brukstilfeller, som kan påvirke videre utvikling av enheten. Kanskje oppdager vi data man ikke samler inn fra før som nettselskaper kan ha nytte av? Jeg håper vi kan utforske dette og er sikker på at sensorenheten kan bidra på mange områder, beretter han.
Ørjasæter legger til at mer datainnsamling er et viktig steg i retning mer dynamisk drift og bedre utnyttelse av strømnettet.
— Mer datainnsamling vil være et viktig bidrag til å hente mer effekt ut av nettet og hjelpe kunder som skal ha tilknytning på vilkår, legger han til.
Nettalliansen har erfaring med datainnsamling via sensorer fra andre prosjekter, men de har ikke jobbet med sensorer som har vært montert på strømlinjer før.
— Dette er et av de kuleste prosjektene vi jobber med om dagen, smiler en forventningsfull Ørjasæter.
Prosjektet befinner seg i planleggingsfasen.
— Vi jobber nå med å identifisere interessante caser for å velge hos hvilke allianseselskap og i hvilke områder vi skal montere sensorenhetene, forteller Ørjasæter.
Hva er den største utfordringen med en felles bransjeløsning for 25 ulike selskaper, som delvis har ulike behov?
— Teknologien er der i stor grad, men det er ikke alltid lett å skape forståelse for hvorfor man må gjennomføre endringer, forklarer han og legger samtidig til at det har skjedd en modning på dette området.
Og hva er fordelene med en felles bransjeløsning?
Standardisering og kostnadseffektive løsninger, svarer Ørjasæter uten å måtte tenke seg lenge om.
— Vi kan samarbeide på tvers og skape større fagligmiljø i små selskap. Videre kan vi utvikle spisskompetanse som kan utveksles til flere selskap. Da kan vi utvikle beste praksis for mange, basert på store datagrunnlag og til en god pris, forklarer Ørjasæter.
Han legger til at det er en fordel å være en allianse også når de jobber med innovasjon. Nettalliansen har en egen innovasjonsgruppe som møtes hver uke for å diskutere forslag og fremgang.
— Siden vi jobber på vegne av alle selskapene og disponerer felles FoU-midler, vil prosjektene våre alltid gi noe tilbake til alle, selv om ikke alle er involvert i hvert prosjekt, beretter han.
I første omgang ser man for seg å montere sensorenhetene til Avju Solutions hos tre allianseselskaper. Montasje av enhetene er planlagt til vinteren. Om prosjektet blir vellykket, vil det kunne ha stor betydning for mange flere nettselskaper. Ørjasæter ser frem til å komme i gang og håper enhetene kan bli et viktig driftsstøtteverktøy.