Å Energi

Arkitekten bak en av verdens største energirevolusjoner kommer til Kristiansand

Skrevet av Å Energi | 29.mai.2024 07:43:54

Har du hørt om det grønne skiftet i Uruguay? Utviklingen i det sør-amerikanske landet de siste 15 årene er intet mindre enn en energirevolusjon. 

 

I 2008 var Uruguays kraftsektor drevet av importert olje og gass. Variable priser hadde alltid vært et problem, men fra starten av 2007 til juni 2008 steg prisene på olje fra rundt 50 dollar fatet til 120 dollar. Strømregninger føk i været, og landet måtte tidvis rasjonere på kraften, og sto i en energikrise. 

 

Noe måtte gjøres. Avhengigheten av importert olje og gass måtte brytes.

 

Mannen som fikk ansvaret for å lede omstillingen heter Ramón Mendéz Galain. 

 

4. juni kommer han for første gang til Norge, hvor han er en av hovedtalerne på Å Energi-konferansen. Han vil dele sine erfaringer og inspirere oss til videre utvikling av kraftsystemet i takt med elektrifiseringen av samfunnet. 

 

Telefonen som forandret alt

Mendéz Galain er opprinnelig fysiker. Bakgrunnen gjorde at han engasjerte seg i hvordan kraftsystemet burde utvikles i hjemlandet.

 

«Vi sto i en energikrise, men den eneste løsningen som ble foreslått, var at vi skulle bygge kjernekraft. Jeg er kjernefysiker, så jeg tenkte at dette er et problem jeg burde ha forutsetninger for forstå» har Galain uttalt til The Guardian.

Han analyserte kraftsystemet, mulige løsninger, og konkluderte med at for å løse den akutte krisen ville ikke atomkraft kunne bidra. I stedet fant han inspirasjon i Norden. Han så hvordan det nordiske kraftmarkedet balanserte norsk vannkraft og dansk vindkraft for å skape et stabilt og effektivt system.

 

Galain publiserte funnene sine, og kort tid etter ringte telefonen.

 

Det var Uruguays president som ville ha Galain til stillingen som energiminister. Han takket ja, og satte i gang en dramatisk omstilling av landets kraftsektor.

Foto: Gilberto Tadday, TED

 

Startskuddet for investeringsbølge

 Tall fra 2022. Kilde: Ember-climate.org

Fossil

9 %

Vannkraft

37 %

Vindkraft

31 %

Biomasse

19 %

Solkraft

3 %

Den første utfordringen var finansiering. Uruguay er en relativt liten økonomi og ville ikke være i stand til å bære investeringene som krevdes – mer enn ti prosent av landets årlige brutto nasjonalprodukt. I stedet valgte de offentlig-privat samarbeid, hvor private selskaper tok investeringen mot at det offentlige garanterte en strømpris de neste 20 årene.

 

Det ble startskuddet for en storstilt investeringsbølge i fornybar energi i landet, som gjorde at kraftmiksen i Uruguay i 2022 var over 90 prosent fornybar.

 

Grafikk: Kraftmiksen i Uruguay.

 

 

Snudde skepsis til suksess

Skeptikerne var mange i starten. Debattene kjenner vi her hjemmefra. Fornybar energi krever store arealinngrep, utbyggingen koster mye penger, og vindkraft gir upålitelige strømleveranser.

 

«I starten var det ingen som trodde det ville være mulig. Kollegaene mine i regjeringen lurte på hvordan vi skulle forklare det for velgerne når alt gikk galt» sa Galain til The Guardian.

Løsningen handlet om å bygge en nasjonal fortelling om selvstyre, selvforsyning og et kraftsystem som ville skape arbeidsplasser og utvikling for alle.

 

Ramon Mendéz Galains suksess handler derfor både om industriutvikling, og opinionsbygging. Han samlet hele landet, fra grasrot til parlament, rundt en felles forståelse om hvorfor omleggingen var nødvendig og hvilke positive konsekvenser den ville utløse.

 

4. juni kommer han for første gang til Norge – til Å Energi-konferansen i Kristiansand.